Cseresznye- vagy meggytorta Hozzávalók:
a tésztához:
1 tojás, 10 dkg porcukor, 30 dkg finomliszt, 20 dkg sütőmargarin, 1 mokkáskanál só; a krémhez: 1 zacskó vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 1-2 dkg vaníliás cukor, 3-4 evőkanál méz, 40 dkg kimagozott cseresznye vagy meggy, 2 dl meggy ivólé vagy vízzel hígított meggyszörp, 1 evőkanál zselatinpor.
Elkészítés:
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, majd egy nagy gyümölcstortaformát úgy bélelünk ki vele, hogy legyen pereme is. (Hogy a tésztakosár megtartsa a formáját, sütőpapírt teszünk a tésztára, és száraz babszemekkel teletömjük. Ha megsült a tészta, a sütőpapírt meg a babot eltávolítjuk.) Előmelegített, közepesen forró sütőben világosra sütjük, közben a krémet meg a zselét is megfőzzük. A pudingport a tejjel, mézzel és vaníliás cukorral előírás szerint elkészítjük, majd langyosra hűtjük, és beleöntjük a megsült tésztába. A zselatinport a gyümölcslében elkeverjük, és langyosra melegítjük. Hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet megrakjuk a gyümölccsel, majd a zselét apránként ráöntjük. Hűtőszekrényben megdermesztjük.