Best Friends Club
♫ ♫ ♫
Song of ocarina
Honlap-menü
♫ ♫ ♫
Sunny Boy-Meseköny
***
Rony-Most élsz
Mini üzenőfal
 
500
Cascada - How Do Y
Translator
Nyitólap » 2011 » Szeptember » 17 » Színek jelentése
09:35:36
Színek jelentése

Színek jelentése


A színek jelentése kultúránként különbözhet, vagy hasonlíthat is. Elmondhatjuk, hogy minden színnek van pozitív és negatív szimbolikája is. Hatásuk, és az általuk felébresztett érzelmek függnek az adott szín árnyalatától, és persze nagyban személyiségünktől, hangulatunktól is.

Fehér

A szín hiánya. Világosságot, tiszteletet, tisztaságot, egyszerűséget, békét, ártatlanságot, erkölcsösséget, biztonságot, alázatot, sterilitást, bizonytalanságot, lemondást fejez ki. Távolinak tunő szín, a hideget, telet, semlegességet, de a reményt, könnyedséget, házasságot is jelentheti.

Fekete

A legsötétebb szín. A nyugati kultúrában a halál és a gyász színe. Szimbolizálja az intellektust, de a lázadó fiatalok, szélsőséges irányzatok is sokszor választották színüknek. Jó adag misztikum, spiritualitás is társult a feketéhez az évek során. Jelképe még a hiány, modernség, hatalom, kifinomultság, formalitás, elegancia, jómódúság, titokzatosság, gonoszság, félelem, üresség, sötétség, komolyság, hagyomány-tisztelet, anarchizmus, egység, szomorúság, igényesség jelentéstartalmaknak is. A divatban karcsúsító színnek mondják.

Szürke

A fehér (tisztaság) és a fekete (gonoszság) között helyezkedik el. Eleganciát, alázatot, tiszteletet, stabilitást, kifinomultságot, bölcsességet, öregkort, pesszimizmust, unalmat, hanyatlást, elmúlást, unalmat, piszkosságot, elvárosiasodást, egyensúlyt, semlegességet, gyászt, visszafogottságot, formalitást jelképez.

Piros

A vörös, vagy piros tipikusan a szerelem, szenvedély, energia, színe. Ezen kívül, hasonlóan az említett jelentésekhez, szimbóluma a szexnek, tűznek, romantikának, izgatottságnak, forróságnak, erőszaknak, sebességnek, vérnek, veszélynek, háborúnak, radikális lázadásoknak, de a kommunizmusnak, konzervativizmusnak (az USA politikájában), liberalizmusnak (Kanada politikájában), és a Szent Léleknek is. A vezető, törekvő maszkulin és hatalomra törő emberek színe. Egyike a reklámokban leggyakrabban használt színnek.

Narancssárga

Az energia, lelkesedés, hatékonyság és az egyensúlyra törekvés színe. A boldogságot, vidámságot, melegséget, lelkesedést, játékosságot, vágyakat is jelképezi, de agressziót, erőszakosságot, veszélyességet is hordoz a szimbolikája. Az ősz és a nyilas színe az asztrológiában. A vörösnél kevésbé agresszív szín, hisz a sárga játékossága oldja a piros erőteljes hatását. A buddhizmus és a hinduizmus színe is.

Sárga

Tipikusan a napfényt, vidámságot, optimalizmust jelképezi, ehhez hasonlóan a fényességet (intelligenciában is), idealizmust, gazdagságot (arany), földet, reményt, az új élet kezdetét (tojás sárgája, virágporok...), örömöt, jó kapcsolatokat is jelképez. Negatív jelentései: öregedés, hanyatlás, hazugság, kapzsiság, gyengeség, mohóság. A nyarat jelképezi, csillagjegyei: Ikrek, Bika, Oroszlán. A halál (középkorban) és az istenség színe.

Zöld

Jellemzően utal az intelligenciára, természetre, fiatalságra. Más jelentései: termékenység, környezet, gazdagság, pénz (USA), szerencse, életerő, nagylelkûség, féltékenység, megújulás, jólét, fejlődés, egészség, őszinteség, egyensúly, stabilitás, nyugodtság és kreatív intelligencia. Kínában a szégyen színe, a négy elem közül a föld színe, az asztrológiában pedig a rák csillagjegyhez kapcsolódik.

Kék

Víz, férfi, teremtés, égbolt, béke, harmónia, nyugodtság, hűvösség, konzervativizmus, magabiztosság, jég, hűség, idealizmus, erősség, céltudatosság, igazságosság, erő, könnyedség, barátságosság. Ezek kapcsolódnak legjellemzőbben a kék szín jelentéstartalmához. Bolygónk, a Föld színe is. Az asztrológiában a szűz (világoskék) és a halak színe. Az USA politikájában a liberalizmus, az Egyesült Királyság, Kanada és egyes európai országok politikájában a konzervativizmus színe.

Indigó

Erősen a spiritualitásra és az intuícióra utaló szín. Egyes kultúrákban a szerelmet és bölcsességet is szimbolizálja.

Halványlila

A varázslatot, a túlvilágit, és a fenséges, de érinthetetlen, tisztelettel övezett királyit jelképezi.

Lila

A lila spiritualitást, nemességet, kreativitást, jólétet, előkelőséget, nosztalgiát, ünnepélyességet, titokzatosságot, gyászt, szexuális bizonytalanságot, büszkeséget, bűnbánatot, vallásosságot szimbolizál. Jelképe a skorpió jegy szülötteinek.

Bíborvörös

A művészi kreativitás jelképe.

Rózsaszín

Az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe.

Halvány rózsaszín

A halvány rózsaszín a tavasznak is színe, de a gyermeki, az egészséges, nőies dolgok, a szerelem, romantika, élvezet, házasság, ártatlanság jelképe is.

Barna

A barna szimbolizálja a nyugodtság, mélység, természetesség, gazdagság, stabilitás, hagyományok, földhözragadtság és az ehhez kapcsolódó képzettársításokat, de a durvaság, modortalanság, unalom, szenny, szegénység és piszok jelképe is. A bak és a skorpió színe az asztrológiában.


forrás:csillamvilag.com

Megtekintések száma: 351 | Hozzáadta: István | Add a Facebook-hoz Add a facebook-hoz | Helyezés: 0.0/0 | Értékeld, csillagozd, 1-5 ig
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
♫ ♫ ♫
Belépés
Ma itt voltak

Most online

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
uCoz satisztikánk
♫ ♫ ♫

  • uCoz - TOP 100

  • Friss zenei hírek

  • FN - hírfolyam

  • Időkép, időjárás hírek
  • SunnyBoy - Egyszer
    Copyright - Best Friends Club - by Isván 2010 © 2024