Best Friends Club
♫ ♫ ♫
Song of ocarina
Honlap-menü
♫ ♫ ♫
Sunny Boy-Meseköny
***
Rony-Most élsz
Mini üzenőfal
 
500
Cascada - How Do Y
Translator
Nyitólap » 2011 » Január » 1 » Új év kezdődik
09:23:20
Új év kezdődik

Új év kezdődik

Az esztendő legvidámabb pillanata, amikor az óév átmegy az újba. Díszlövések és petárdák pukkannak, világítórakéták szállnak a magasba, és összecsendülnek a pezsgőspoharak. Kiharangozzák az esztendőt, és beharangozzák az újat. Annak, hogy ez a különös éjszaka egybeesik január hónap kezdetével, sem csillagászati, sem más természeti alapja nincs. Ám nem volt ez mindig így:

Az ókorban a görögöknél nyáron, a rómaiaknál márciusban kezdődött az év, a tavasz kezdetével. Az év hossza bizonytalanul volt meghatározva, és ez Julius Caesart bosszantotta, mert Rómának egyértelmű időszámításra volt szüksége ahhoz, hogy világbirodalmát zökkenőmentesen igazgathassa. Amikor Caesart Kr.e. 46-ban naptárreformot rendelt el, az évenkénti 365 nap mellé minden negyedik esztendőben úgynevezett szökőnapot iktattak be. Caesar úgy döntött január elsejét választja az új év első napjának, azt a napot, amelyen Kr.e. 153 óta a konzulok hivatali esztendeje kezdődött. De ami még fontosabb volt, ezzel a döntéssel az első reformált év kezdete pontosan az újhold napjára esett.

15 évszázaddal később Gergely pápa 1582-ben naptárkorrekciót rendelt el, október 4. után 15-e következett. A katolikus vallások többsége alkalmazkodott ehhez, azonban több helyen ellenszegültek a pápai dekrétumnak és mindkét dátumot feltüntették a kalendáriumban. Az 1583-1591-ig tartó augsburgi naptárviszály idején a katolikusok úgy próbáltak meg érvényt szerezni a naptárreformnak, hogy fegyvereseket toboroztak és lőszert, lövegeket szereztek be. A 4. század közepétől a 16. századig Krisztus feltételezett születésnapját egyúttal az új esztendő kezdetének tekintették. 1576-ban a toursi zsinaton az egyházatyák a ördög művének minősítették a január elsejei évkezdetet, és kiátkozással fenyegettek meg mindenkit, aki ragaszkodott ehhez a pogány dátumhoz.

Annyi bizonyos, hogy a 17. századig nem létezett Európában megbízható szabályozás az új év kezdetét illetően. Közép-Európában az esztendő december 25-tel kezdődött. Franciaországban Húsvétkor, Nagy-Britanniában, Itáliában március 25-én, a Velencei köztársaságban március 1-én, az Oszmán birodalomban szeptember 1-én.

XII. Ince pápa volt az, aki 1691-ben hatalmi szóval véget vetett az összevisszaságnak, és az év első napját január elsejében határozta meg. Az 1776-ban kibocsátott császári dekrétum az egész Német-római Birodalomra kötelező érvénnyel hivatalos és egyedüli évkezdetnek nyilvánította január első napját.

Forrás: Németh Judit - Jövőnk.info




Megtekintések száma: 279 | Hozzáadta: István | Add a Facebook-hoz Add a facebook-hoz | Helyezés: 5.0/1 | Értékeld, csillagozd, 1-5 ig
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
♫ ♫ ♫
Belépés
Ma itt voltak

Most online

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
uCoz satisztikánk
♫ ♫ ♫

  • uCoz - TOP 100

  • Friss zenei hírek

  • FN - hírfolyam

  • Időkép, időjárás hírek
  • SunnyBoy - Egyszer
    Copyright - Best Friends Club - by Isván 2010 © 2024